Soep op een blikvuurtje
Nadat we een paar weken met het thema plastic soep bezig geweest zijn, was het vandaag tijd voor eetbare soep. Elke vin kreeg knolselderij, uien, prei en wortel om te snijden. En nadat ze de afwas hadden gedaan werd een blikvuurtje aangestoken. Gelukkig was de wind wat gaan liggen en regende het ook niet, dus al snel rook het heerlijk naar alle soepjes. De meeste dolfijnen aten hun zelfgekookte maaltijd met smaak op, sommigen wilden de restjes graag mee naar huis en vroegen zelfs om het recept.
Plastic Soep (2)
Op 30 november hadden de dolfijnen de laatste opkomst in het teken van Plastic Soep. Ze ontdekten welk afval blijft drijven en wat zinkt, en onderzochten ook het verschil tussen zout en zoet water. Daarnaast maakten de dolfijnen een waterfilter. Met een stukgeknipte waterfles en materialen zoals watten, steentjes, een koffiefilter en stokjes, filterden ze vies water. Zo zagen ze met eigen ogen hoe het water schoner werd door het filterproces.
Het andere uur gingen de dolfijnen aan de slag met vier puzzels om een code te kraken.
• Bij de eerste puzzel sorteerden ze afvalkaartjes in de juiste afvalbak.
• De tweede puzzel draaide om dierenplaatjes, die gekoppeld moesten worden aan afbeeldingen van bedreigingen zoals plastic afval.
• Voor de derde puzzel zochten ze in een bak met fijn zand naar kleine stukjes plastic, om de impact van microplastics te begrijpen.
• Bij de laatste puzzel moesten ze afbeeldingen van producten rangschikken op afbreektijd.
Met de gevonden codes konden ze een kluisje openen, waar eetbaar papier voor iedereen in zat.
Het was een leuke en leerzame ochtend, en alle dolfijnen verdienden een mooi insigne voor op hun uniform!
Plastic soep - deel 3
De dolfijnen zijn deze herfst druk bezig met het thema Plastic Soep!
We begonnen met het opruimen van zwerfafval bij De Potten, speelden vorige week een Levend Stratego-variant rondom dit onderwerp en gingen deze week verder met nieuwe activiteiten.
Iedere vin kreeg een zak met verschillende soorten afval, die ze moesten sorteren op afbreektijd. Hierbij ontdekten we dat glas nooit vergaat in de natuur en dat speelgoedjes, zoals die uit verrassingseieren, wel 500 jaar nodig hebben om af te breken.
Daarnaast lieten we zien dat afval ook een nieuwe bestemming kan krijgen! Met plastic doppen, een wc-rolletje, een rietje en een ballon knutselden we samen een grappig autootje.
Zo leren we spelenderwijs hoe belangrijk het is om goed met afval om te gaan én hoe we onze creativiteit kunnen inzetten voor een duurzamere wereld.
Flessenroof in het Rasterhoffpark
In de avond van 15 november kwamen we bijeen in het Rasterhoffpark. Omdat het grotendeels bewolkt was, was het erg donker. Heel geschikt dus om een spel te doen. De dolfijnen zijn deze herfst bezig met het thema 'Plastic soep' en daarom was het tradionele Levend Stratego/Vlaggenroof omgetoverd naar kaartjes met afvalmaterialen. Waarbij de tijd waarop het materiaal afgebroken kan worden de sterkte van de kaart bepaalde. En in plaats van de te zoeken vlag werd er een plastic fles verstopt.
Grappig genoeg werden de verstopte flessen tijdens het spel niet gevonden, maar wel een fles die iemand als zwerfafval had achtergelaten. We namen dus meer terug dan waar we mee gekomen waren.
Na afloop van het spel was er een heel mooi vuurtje in de 'arena'. Het werd een gezellige afsluiter met chocolademelk voor de dolfijnen, ouders, broertjes en zusjes.