logo dolfijnnen

Dolfijnen | 7-11 jaar

De meiden en jongens van de dolfijnen doen veel (knutsel)activiteiten in en om het clubhuis. Ze doen natuurlijk spelletjes met water, wind, boten en nog veel meer leuke dingen die te maken hebben met waterscouting. Ook knutselen ze graag voor speciale momenten in het jaar, of ze organiseren een echte beauty salon om moeders te verwennen met moederdag. Stoere activiteiten zoals koken op een blikvuurtje en vlotten bouwen horen er ook bij. 

De dolfijnen gaan ook vaak het water op. Als het mooi weer is gaan ze kanoën, bouwen ze een groot vlot, of ze zeilen helemaal naar het Sneekermeer. Zo ontdekken ze hoe de belangrijkste dingen op een zeilboot heten, hoe je het beste kunt roeien, en wat wrikken eigenlijk is.

Er is één keer per jaar een dolfijnenkamp van 3 nachten. Dat is in de mei-vakantie of gedurende het Pinksterweekend.

Opkomsttijd: Zaterdags 10.00 - 12.00 uur

Contactpersoon:
Gemma van Dijk
0515 - 422193
Dolfijnen@scoutingsneek.nl

Laatste nieuws Dolfijnen

12 juli - De Stranddag

Op 12 juli moesten we weer vroeg uit de veren! Alle spulletjes inpakken was een flinke klus. We moesten ook goed opletten dat we alles weer meekregen natuurlijk. Gelukkig had de kookstaf ondertussen het ontbijt alweer op de tafels gezet. Nadat we dit opgegeten hadden en de afwas gedaan kon de Zuidgolf vertrekken met de activiteit van Mika. Deze meeuw houdt erg van reizen en nam ons mee met de trein naar Harlingen! Na een wandeling kwamen we op het strand.
De Noordgolf zou de trein van een halfuurtje later nemen, maar ze hadden wel heel veel pech. Juist die trein bleek uitgevallen! Gelukkig was er nog een speeltuintje in de buurt, had de supermarkt nog ijsjes en reed de volgende (wel erg volle) trein gelukkig wel.
Rond het middaguur waren we met z'n allen op het strand. We genoten van het zwemmen, het vangen van krabbetjes en andere waterbeestjes, bouwen van zandkastelen en eten van de laatste restjes met zand tussen onze tanden.
Helaas kwam er toen toch een einde aan 4 dagen Dolfijnenkamp. De laatste knutselwerkjes en beloningen werden uitgedeeld. Ook kreeg iedereen een prachtige badge als kampaandenken.
Het was een geslaagd kamp met een introductie-avond, een landdag, een waterdag en een stranddag. We hebben genoten met elkaar.
In september gaan we weer starten met de opkomsten op zaterdagmorgen. Tot dan!

11 juli - De Waterdag

De waterdag!
Er was een leuke kano-tocht uitgezet dwars door het mooie Franeker met Maj, het meisje. De vinnen waren verdeeld over de boten en samen maakten we de vragen over het historische centrum. Verder waren er veel leuke 'inloopactiviteiten', zoals;
 • het schilderen van een groot schilderij met de dieren van Dolfijneneiland en houten dolfijntjes versieren bij Panka de Picassovis
 • het oplossen van een raadsel waarmee je een snoephamburgertje kon verdienen door Sticka de Slang
 • lekkere en gezonde fruitspiesjes maken bij Ottilius de Octopus
 • het bedeken van een sketchje en oefenen voor de bonte 
 • En lekker vrij spelen kon natuurlijk ook! Want Hobbe de hond wilde je graag helpen bij de moeilijke knopen om een hut te bouwen

's Avonds had onze kookstaf een heerlijke barbecue bereid.Traditiegetrouw was er natuurlijk ook watermeloen als toetje!

Tegen de schemering was de barbecue opgestookt tot een prachtig kampvuur. Helaas bleek toen onze 'waterdag' wel heel letterlijk te zijn: een giga-regenbui zorgde dat we moesten schuilen onder het overdekte terras :-( . Maar gelukkig, nadat de Donald Duck uitgelezen was konden we tóch weer plaatsnemen bij het kampvuur (dat gelukkig niet gedoofd was!). Bij het kampvuur was het tijd voor tradities, een spannend verhaal (met een grappig slot) en het sketchje. Gelukkig ontbrak ook het langverwachte roosteren van de marshmellows niet!
Tijd om naar bed te gaan! Morgen moeten we weer vroeg uit de veren, de Stranddag staat ons nog te wachten. En o ja, inpakken :-( .

 

10 juli - De Landdag

Op zaterdag werden we (na een niet al te lange nacht) wakker en aten een heerlijk ontbijt. 

De Noordgolf startte met een wandelspeurtocht door het centrum van Franeker met Jarl, de jongen. Verschillende routetechnieken zoals bolletje-pijltje, kompaslezen en kaartlezen waren nodig om de route goed te lopen. Onderweg zagen we verschillende bezienswaardigheden in de mooie stad. We liepen langs het PC-veld, het Martenahuis, het Planetarium, de 11-stedenfontein en zagen mooie tuinen en parkjes.
Ondertussen bleef de Zuidgolf op het scoutingterrein. Er was een spannende kabelbaan door Otak de otter waar iedereen vanaf zoefde. Er werden mooie hutten gebouwd met de pionierpalen (Hobbe de hond) en lekker gespeeld met water.
Pirel de Potvis gaf ons een 'kampmysterie' om tussendoor aan te werken. Door verschillende puzzels op te lossen konden we ontdekken wie een zak marshmellows gestolen had.
De kookstaf had ondertussen een heerlijke stapel pannenkoeken gebakken die lekker opgesmikkeld werden.
Na de middag werd programma gewisseld. De Zuidgolf speelde ook nog even in de natuurspeeltuin.
Het avondeten van macaroni met saus ging met smaak naar binnen. Na de corvee waren er leuke 'inloopactiviteiten' zoals happy stones maken, scoubydoo-touwtjes knopen en kaarten borduren.
Tot slot was er nog een -voor wie zin had- actief avondspel! De leiding was afwisselend een makelaar in schepen, 'averij' of een timmerman zijn. De dolfijnen moesten proberen hun verkochte ' scheepje' bij de bank te krijgen. Dit door tikken en getikt te worden. Dit spel was bedacht door Balder, de barracuda, een roofvis die in een scheepswrak woont en daardoor veel van schepen afweet.
Moe, na zo'n actieve dag ligt iedereen lekker op zijn matje en zien we uit naar de waterdag van morgen!

9 juli Start kamp

Vrijdagavond waren de dolfijnen om 19 uur in Franeker voor de start van het kamp. Tijdens de grote gezamenlijk opening zag iedereen hoe 'Saga' de oude schildpad van Dolfijneneiland het kamp opende. Ze stelde de andere bewoners van het eiland voor.
Nadat de ouders uitgezwaaid werden was er een postenspel. Bij elke post hoorden we een verhaaltje over één van de eilandbewoners en deden we een bijpassende activiteit.
 • Bij Sticka, de gemene slang, moesten we met de vin langs een bibberspiraal
 • Jarl, de jongen, liet ons zien hoe je op een waxinelichtje een marshmallow kunt roosteren. 
 • Bij Panka, de Picassovis, maakten we een mooi schilderij met verf en knikkers
 • Mai, het meisje, liet ons de 'rivier' oversteken door middel van matjes
 • Bij Mika, de meeuw, moesten we dierenplaatjes raden
 • Bij Hobbe, de hond, moesten we een kimspel doen en voorwerpen raden
 • Otak, de otter, had wel een heel speciale vishengel om rare houten visjes te vangen
 • Balder, de barracuda, leerde ons over de onderdelen van een lelievlet
 • Saga, de schildpad, vertelde hoe Jarl en Maj op het dolfijneneiland kwamen
 • Pirel, de potvis, liet ons een oefening in geheimschrift doen
 • Bij Ottilius, de octopus, maakten we een fruitig drankje
 • Pal, de papegaaiduiker, liet ons hele grote bellen blazen
Een druk programma dus. Na het tandenpoetsen dus snel naar bed en maar eens proberen te slapen....